R?dhus

Hva er R?dhus? Oslo r?dhus er en kommunal bygning i Oslo som huser bystyret, byr?det og visse andre kommunale organer.

R?dhuset er bygget i r?d teglstein med to t?rn p? henholdsvis 63 og 66 meter. Det ?stre t?rnet har et klokkespill med 49 klokker.

Hvor ligger R?dhuset? R?dhuset ligger i Oslo sentrum p? nordsiden av Pipervika, det vil si ut mot R?dhusplassen, r?dhusbryggene og honn?rbryggen ved Oslofjorden. ?st for R?dhuset ligger Akershus festning, rett bak Fridtjof Nansens plass.

En rekke arrangementer og seremonier finner sted i r?dhuset. Den ene begivenheten som er sikret internasjonalt mediafokus hvert ?r, er utdelingen av Nobels fredspris.

Dagens r?dhus ble oppf?rt 1931?50 etter tegninger av arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson.

R?dhusplassen er ikke pen ut, med det er interessant inne.

Bankettsalen

Bankettsalen er det mest h?ytidelige representasjonslokalet i r?dhuset. P? den ene langveggen henger portretter av Kong H?kon VII, Kong Olav V, Kong Harald V og Dronning Sonja.

P? den ene kortveggen henger Willi Middelfarts skildring av badelivet langs fjorden. I det tilst?tende rom ligger et kj?kken. Kunstneren komponerte sitt verk etter de opprinnelige planene om bare én d?r inn til kj?kkenet, men m?tte gj?re deler av arbeidet p? nytt etter at en andre d?r ble satt inn. Han viste sin avsky mot denne andre d?ren ved ? male inn en guttunge som peker og rekker tunge.

Formannskapssalen

Frem til byr?dssystemet ble innf?rt i 1986, hadde formannskapet v?rt byens ?verste myndighet og sentrale politiske organ siden 1837. I Formannskapssalen henger tradisjonelle portretter av byens tidligere ordf?rere. Det er betydelig f?rre plasser her enn i Bystyresalen ? publikum hadde dessuten aldri adgang. D?rer og panel er av eik og er rikt dekorert, blant annet ser man r?dhuset i profil utsk?ret i treverket.

Det astronomiske ur

Oslo R?dhus har et astronomisk ur som er fem meter i diameter plassert til h?yre for inngangspartiet. Uret er konstruert ved et samarbeid mellom sivilingeni?r Olaf Platou og firmaet Ungerer & Cie i Strasbourg. Dyrekretsens figurer som pryder uret er modellert av billedhuggeren Nils Flakstad. Uret best?r av den ytre urskive med romertallene I til XII og en indre med arabertal 1-12 to ganger. Uret har fire visere, time-, drage-, sol- og m?neviseren. Tre av viserne, alle unntatt drageviseren, har motvekter. Det best?r ogs? av en bevegelig ring, dyrekretshjulet med bilde av de tolv ?stjernetegnene? i dyrekretsen, V?ren, Tyren, Tvillingene, Krepsen, L?ven, Jomfruen, Vekten, Skorpionen, Skytten, Steinbukken, Vannmannen og Fiskene. B?de dyrekretshjulet og solviseren g?r rundt ?med solen? men solviseren g?r 3 minutter og 56 sekunder langsommere enn dyrekretshjulet. I l?pet av et ?r blir dermed solviseren innhentet av alle dyrekretsens bilder etter tur. Solviseren bruker alts? 24 timer p? en runde mens dyrekretshjulet gj?r et oml?p p? 23 timer 56 minutter og 4 sekunder. Det er dette som kalles ?stjerned?gnet?.

Kuriosa

Klokken 06.00 om morgenen den 17. august 1998 fl?y en person et sm?fly av typen Piper Pawnee mellom t?rnene p? r?dhuset.[3] Avstanden er om lag 25 meter, og man?veren ble av Luftfartsverket betegnet som ?h?rreisende og livsfarlig?. Stuntet hevdes ? v?re inspirert av en historie om en flyger som skal ha utf?rt samme man?ver i frigj?ringsdagene i 1945

fra http://no.wikipedia.org/wiki/Oslo_r%C3%A5dhusMożliwość komentowania jest wyłączona.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.
Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies .