Grunnlovsdag, 17 mai

17. mai er en offisiell flaggdag og offentlig h?ytidsdag med arbeidsfri i Norge. Barn og voksne har siden slutten av 1800-tallet feiret dagen mer enn det som er vanlig for mange andre lands nasjonaldagsmarkeringer, blant annet med barnetog.

Den norske feiringen er i dag sterkt preget av tradisjoner og markerer Norge som en selvstendig rettsstat med demokratiske rettigheter for alle. Den utstrakte bruken av bunader (og i varierende grad ogs? andre nasjonaldrakter) gj?r ogs? 17. mai-feiringen til en markering av nasjonal enhet. Hovedarrangementene organiseres ofte av 17. mai-komiteer som oppnevnes i hver kommune.

Den 17. mai er Norges nasjonaldag. Denne dagen i 1814 ble medlemmene av Riksforsamlingen p? Eidsvoll enige om den endelige versjonen av landets grunnlov. Forsamlingen valgte deretter enstemmig regenten, prins Christian Frederik, til konge av et uavhengig Norge.


Grunnloven er i teksten datert 17. mai, men ble f?rst signert og beseglet dagen etter, den 18. mai.
Dette innledet en kort periode for Norge som uavhengig stat, f?r landet etter en kortvarig krig med Sverige m?tte inng? v?penhvile gjennom Mossekonvensjonen.

Denne avtalen innebar at Norge godtok en personalunion med Sverige, men beholdt Grunnloven med de endringer som unionsinng?elsen gjorde n?dvendige. Det medf?rte blant annet at ordet ?uafh?ngigt? i § 1 i den reviderte Grunnloven av 4. november 1814 ble erstattet med ordet ?selvst?ndigt?. Innenfor unionen beholdt Norge selvstendighet og separate statlige institusjoner, bortsett fra kongen og utenrikstjenesten.

Fra vikipedia

I norske skoler og barnehager barna g?r i barnatoget. Det er god dag. Masse leker for barn og voksne. Vi kan spiser p?lser, is, kaker og drikker mineralvann og brus.Możliwość komentowania jest wyłączona.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.
Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies .